Mallorca 2-9.10.2019

Palma

Seu

Almudaina

Modernisme

Baluard

Juutalaiskortteli

Vanhoja kirkkoja

Bellver

Soller I

Soller II

Soller III

Pollentia

Alcudia

 

Keskiaikainen Alcúdia ja Pyhä Jaakko

Keskiaikainen Alcúdia on muurin sisällä, jota alettiin rakentaa vuonna 1298. Vanhakaupunki on ihastuttava kapeiden kävelykatujen ja huolellisesti entistettyjen goottilaisten ja renessanssitalojen sokkelo. Muurin voi kiertää kokonaan kävelemällä Camí de Rondaa, joka johtaa kaupungin ympäri muurin sisävierustaa. Matkalla on kolme porttia, joista Porta de Mallorca oli Palman suunnasta tulevien portti, ja Porta del Mollista kuljettiin satamaan. Moll - Major -katu yhdistää nämä kaksi porttia sivuuttaen kaupungintalon, jossa on jugendtyylinen kellotorni. Tällä kohtaa katu siis tuntee nimen Valtakatu (Carrer Major).

Pollentian kaivausaluetta vastapäätä on tämä Pyhälle Jaakolle (Sant Jaume) omistettu kappeli, joka rakennettiin muurin viereen 1300-luvulla. Se oli osa kaupungin puolustusmuuria. Sen tornista tarkkailtiin liikennettä. Vuonna 1870 kappeli oli päässyt niin huonoon kuntoon, että sen katto romahti. Vain kellotorni, Sant Cristin kappeli ja sakaristo säilyivät vahingoittumattomina. Romahtaneen kirkon tilalle rakennettiin uusi kirkko uus-goottilaiseen tyyliin. Kirkko valmistui vuonna 1893. Nähtyäni Palmassa useita kirkkoja ja yhden vielä Sollerissa ihmettelin, missä mahtaa olla opaskirjani kansikuvassa esiintyvä kirkko. No, tässähän se oli. Kirkon sisäänkäynnin yläpuolella, tympanionissa, on Pyhän Jaakon patsas (tarkoittaa siis Espanjan suojeluspyhimystä, Jakob Vanhempaa, Jeesuksen opetuslasta, joka kuningas Herodes Agrippa mestasi vuonna 44. Espanjalaiset uskovat hänen tulleen haudatuksi Santiago de Compostelaan).

 

 D4d Kirkon pääalttari a reunustavat värikkäät holvifreskot. Alttarilla on keskellä Pyhän Jaakon patsas ja sen molemmin puolin Pietarin ja Paavalin patsaat. Freskojen kuvissa Jeesus mm. tyynnyttää myrskyn ja siunaa lapsia.

Yksilaivaiseen kirkkosaliin liittyy siipirakennus, joka muodostuu barokkityylisestä 1600-luvun lopulla rakennetusta Sant Crist -kappelista (kuva yllä oikealla) ja sen vieressä olevasta museosta. Kappelissa on alttarin taakse johtavat portaat, jonne voi kulkea krusifiksin juurelle. Merja on tehnyt näin, tosin katsoen kirkkosalin eikä ristin suuntaan. Puusta veistetty Sant Christ -veistos on kuitenkin alttarin kunnioitetuin esine. Se on saanut alkunsa ihmeestä, kun veistoksesta vuosi verta ja vettä vuonna 1507. Esinettä kannetaan juhlaprosessioissa. Kappelin vieressä oleva museo käsittää vain kaksi huonetta, mutta siellä on arvokasta esineistöä.

Alcúdian portit ja muuri

Mallorcan eli Pyhän Sebastianin portti. Heti portilta alkaa ihmistungos. Paikat ovat ahtaat, kun liikkeet pystyttävät kaupungin halki kulkevalle pääkadulle omat tuotteensa näytteille. Muurin harjalla kulkee kävelijöitä lastenvaunujen kera.

Kaupungintalo jugendtyylinen torni mahtuu kuvaan, kun vähän peruuttaa.


Tämä onkin sopiva paikka jäädä lounaalle. Tarjolla oli kevyt lounas, joka sisältää juoman. Sai itse valita yhden ruokalajin. Merja otti sipulisalaatin (ilman pihviä), minä otin spagetin vahvistettuna
leivitetyllä kanaviillokkeella.
Sitten vain kävelemään kaupungin muurille. Täältä näkee yli kattojen. Onneksi on sentään rautalankakaide 6 m korkean muurin harjalla, kun on vastaantulijoitakin.
Moll-katu päättyy Xaran linnakkeeseen ja sen vieressä olevaan Moll-portiin, jonka takana muurin ulkopuolella olevalla vilkkaalla torilla (Mercat) jo puretaan kauppakojuja. Kiersimme muuria seuraten linja-autoasemalle, josta oli sopivasti bussi lähdössä  Palmaan.

Lento kotiin

Paluulento Palmasta (9.10) oli merkitty klo 6.15 lähteväksi. Herätys oli siis klo 3.00. Taksi oli tilattu kello neljäksi. Lento lähti ajallaan. Aamu sarasti Alppeja ylitettäessä. Pian puolenpäivän jälkeen laskeuduimme Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Etusivu    Paluu alkuun